klima

Bár a sokat emlegetett legionárius betegséget csak épületklímáknál lehet elkapni, az autó kis légterében is veszélyesen megnőhet azoknak a kórokozóknak a száma, amelyek megbetegíthetik a benne utazókat. A regiszteren, az autó légjárataiban, ahol sötét van és kellemes nyirkosság honol, könnyedén szaporodnak a gombák, a baktériumok, a vírusok, melyek aztán belégzés során egyenesen a szánkban, a nyálkahártyánkon, a tüdőnkben landolnak. A mikroszkópnyi lények támadásának különösen kiszolgáltatottjai a gyerekek, az idősek, az allergiások vagy azok, akiknek gyenge az immunrendszere.

A klímaberendezést csak akkor tudjuk az egészségünkre nézve is megfelelő módon működtetni, ha karbantartjuk, rendszeresen ellenőrizzük. (Ha bizonytalan ennek módjában, keresse a firststop.hu szakembereit!) A karbantartás része, hogy kéthetente 10 percre akkor is beindítjuk, ha éppen nem üzemeltetjük a mindennapokban, vagy nincsen rá szükségünk. Az egyszerű módszerrel biztosítjuk a kenést, és kivédhetjük a tömítéseknél keletkező szivárgást is. A rendszeres ápolás másik fontos pillére, hogy legalább a szezonváltások alkalmával tisztíttassuk ki szakemberekkel a berendezést. A szervizben, professzionális körülmények között elvégzett, maximum fél órás kezelés hosszú időre megszabadítja az autót a büdöstől, a kórokozóktól, a pangó víztől stb.

A klímaberendezés tisztítására több módszer is a rendelkezésre áll. A habokkal, folyadékokkal, melyeket bármely autóápolási üzletben bárki megvásárolhat, otthon is lehet kísérletezni, de nem érdemes. Sok autóműhelyben tudnának mesélni például a beázott, csöpögő rádiókról vagy CD-lejátszókról… Ezekkel az anyagokkal a profik is dolgoznak, de profi körülmények között, hagyjuk rájuk.

klima2

Az autós légkondi, illetve az utastér fertőtlenítésének legbiztosabb módja az ózonos klímatisztítás. A színtelen, kellemetlen szagú, kellő mennyiségben mérgező gáz nem tartalmaz se vegyszereket, sem adalékanyagokat. Azon az elven működik, hogy az ózon három oxigénből álló molekulái kétségbeesetten igyekeznek O2-vé válni, és ennek érdekében felszabaduló atomjuk megköt mindent, ami az útjába akad: baktériumot, gombát, vírust, port, cigifüstöt stb. Az ózon hatezerszer hatékonyabb fertőtlenítő, mint a klór. A firststop.hu-nál végzett kezelés során az egész autót fertőtlenítjük, a klímaberendezés mellett megtisztulnak az ülések, a padló stb. is.

Fontos tudni, hogy az esedékes klímatisztításkor ellenőrizni kell a pollenszűrő állapotát, mert annak elhanyagolása is egészségkárosító lehet!