BMW 2002 Hommage – mindent elmond a müncheniek ma reggel leleplezett koncepcióautójáról a név. Az eredeti 02-es széria 1966-ban, pontosan 50 éve született meg, az új tanulmány azonban nem ennek, hanem az 1973-as 2002 Turbónak, a BMW legelső turbómotoros típusának állít emléket. Az eredeti vonalvezetés azonnal felismerhető. A kompakt karosszériát viszonylag hosszú tengelytávra ültették, visszatért a cápaorr, a túlméretes aerodinamikai idomok pedig a BMW motorsport tevékenységeinek aranykorát idézi.

  Anno krómsáv jelezte az övvonal magasságát; ma ezt egy szénszálas anyagból fonott csík helyettesíti. Ettől felfelé matt fényezés akadályozza meg, hogy a napsütés belecsillogjon a vezető szemébe, alul ellenben fényes felületek, merész, háromdimenziós formák, agresszív vonalak utalnak az autó teljesítményére. A különleges metálfényezés Space Race néven fut, talán a hetvenes években tomboló űrkutatási versengésre utalva. A festék a beeső fény szögétől függően változtatja a színét szürkétől a rikító kékig. A kerékdobok természetesen hatalmasak, mint egykoron a 2002 Turbóé, alattuk 20 colos, kéttónusú keréktárcsák és aranyszínű, M-logós féknyergek gondoskodnak a pompázatos megjelenésről. BMW 2002 Hommage A legfontosabb stíluselem persze az aranyos tónusú, szimpla kerek fényszóró, amely elegendő helyet hagy a dupla vese mellett a szintén korhű, tükörírással megformált Turbo feliratnak, amely pimasz üzenetet közvetít a visszapillantó tükrökön keresztül. Alatta és felette agresszív kialakítású kötény, illetve erősen formázott motorházfedél emlékeztet a motorsport-gyökerekre. A far kialakításában is visszaköszön a 2002-es, ám itt nincs akkora kontraszt a jelen és a múlt között; a kétszer kettő kipufogóvég és a szénszálas diffúzor például kifejezetten modern stíluselem. Időutazás ellenben a hátsó lámpatest, amely üzemen kívül egybefüggő fekete felületet mutat.
Az ilyen tanulmányautókhoz hasonlóan a 2002 Hommage sorozatgyártásra a legkisebb esély sincs; az autó dísztárgy csupán, amelyet a világ egyik legnagyobb veteránautó szépségversenyén, a Concorso d’Eleganza Villa d’Este kiállításon fognak közszemlére tenni.