Május elsejével áremelésre készül az AvtoVAZ, a Lada gyártója. A drágulást nem indokolták, de a hétfőn hatályba lépő, új árlista aligha vágja mellbe a vásárlókat, hiszen minimális, két-három százalékos változásról van csupán szó. A két típus közül a Vesta az olcsóbb (529 000 rubeles belépő ár), az XRay 10 százalékkal magasabban, 589 ezer rubelnél indul. A 122 lóerős csúcsverzió 669 000 rubelbe kerül.

Májusban drágulnak az új generációs Ladák 1

Érdekesség, hogy míg nálunk a Lada 99 ezer forintért kínálja a metálfényezést, Oroszországban ezért feleennyit sem kérnek (10 000 rubel, azaz 42 ezer Ft), 35 ezer rubelért (140 000 Ft) pedig már a képeinken is látható, extra látványos zöldcitrom vagy narancs fényezést is kaphatunk.

Egy rubel jelenleg durván 4,20 forintot ér, ami azt jelenti, hogy a minden jóval felszerelt csúcs-XRay sem kerül többe 2,8 milliónál – azaz a topmodell is olcsóbb, mint amennyibe Magyarországon az orosz szabadidőjármű műszaki rokona, a Dacia Duster legfapadosabb kivitele kerül. Ha nem is ennyire extrémen, de hasonló a viszony az orosz piacon is: a Dacia (Renault) Duster 629 000 rubeltől (2,66 millió Ft) érhető el. A Vesta egyébként hatalmas siker hazai pályán. A tavalyi év legjobb újdonságának megválasztott autó a negyedik legnépszerűbb modell azon az orosz piacon, amely tavaly a korábbi 2,5 millió darabról 1,6 millióra zuhant. Az XRay később érkezett, ezzel magyarázható 23. helye, de valószínűleg az év végével feljebb kúszik a rangsorban.