A Süddeutsche Zeitung pénteki számában nem kevesebbet állított, mint hogy a Volkswagen károsanyag-kibocsátás csökkentésével foglalkozó részlegében már akár egy évtizede tudhattak a csaló szoftver létezéséről.

A Reuters jelentése szerint a Volkswagen belső vizsgálata kiderítette, hogy a részleg számos munkatársa tisztában volt a károsanyag-kibocsátási eredményeket meghamisító szoftver létezésével.

A Süddeutsche Zeitung szerint a titok egészen 2011-ig nem hagyta el a részleg falait, amikor is valaki értesített a szabálytalanságokról egy külső felső vezetőt, ám ez utóbbi sem tette meg a szükséges lépéseket.

A vizsgálatok során most beismerték, hogy nem mertek az igazgató testület elé állni a rossz hírrel, hogy az Amerikában hatályos károsanyag-kibocsátásokat nem képesek teljesíteni dízelmotorjaik, ezért inkább csaláshoz folyamodtak.

(…felmerül persze a kérdés, hogy a legdurvább ázsiai társadalmakat idéző, feudális céges hierarchia felemlegetése nem több-e hihető magyarázkodásnál, amivel egy még szörnyűbb valóságot próbál eltussolni a cég vezetése, erre vonatkozóan azonban egyelőre senki nem szolgált bizonyítékkal…)

A Volkswagen egyébként 2015 végén büntetlenséget ígért minden olyan dolgozójának, aki segít összerakni a botrány darabkáit: aki november végéig előállt a farbával, megtarthatta a munkáját.

Forrás: Automotive News Europe