A tél általában megviseli egyébként is rossz minőségű úthálózatunkat, ám a probléma nem hungarikum, a kátyú a világ minden részén komoly problémát okoz az autósoknak éppúgy, mint az utak üzemben tartóinak.

A kampányszerű javítások helyett a folyamatos karbantartás jelentené az igazi megoldást, ám mutass egy önkormányzatot, aki győzné pénzzel és emberrel az állandó kátyúzást.

Egy startup vállalkozás pont erre gondolva fejlesztette ki additív gyártórobotját, röviden Addibot. Ez optikai felismerő rendszerével azonosítja a folytonossági hiányokat, és folyékony töltőanyagot juttat közvetlenül a résbe.

Az első prototípust jégen, víztöltéssel próbálták ki; a robot sikeresen simította el a korcsolyák által kikapart hiányokat. Már léteznek azonban azok a prototípusok, amelyek aszfalttal dolgoznak, és az úthálózatot javítják, ahogy társaik a jeget.

a videó a hirdetés után indul

A fejlesztők távlati célja egyébként nem az útjavítás, hanem az űrkutatás, de egyelőre beérik azzal, ha forradalmasíthatják az aszfaltozás feladatát. Az útépítésben is hasznára lehet a világnak a technológia, hiszen segítségével pontosan adagolhatók az út bizonyos pontjaira például vezető anyagok vagy érzékelők, ami az önjáró gépkocsik elterjedésében juthat szerephez.