Dízelbotrány a Renault-nál: 15 ezres visszahívás 1
Dízelbotrány a Renault-nál: 15 ezres visszahívás 2

Dízelbotrány a Renault-nál: 15 ezres visszahívás

Dízelbotrány a Renault-nál: 15 ezres visszahívás 5
Dízelbotrány a Renault-nál: 15 ezres visszahívás 6
Fotó megosztása:
Dízelbotrány a Renault-nál: 15 ezres visszahívás 7 A Renault megerősítette, hogy 15 ezer gépkocsinál hibát észleltek a környezetszennyezési rendszerben, ezért visszahívják őket, ám azt is közölte, hogy a folyamat már november elején megkezdődött. “Júliusban észleltük, hogy beállítási hiba történt. A hibát kijavítottuk szeptember elején, a járművek visszahívása folyamatban van” – mondta Gaspar Gascon Abellan, a Renault motorfejlesztési igazgatója.

A probléma csak a Captur Franciaországban és Európában forgalmazott, de még eladás előtt álló 110 lóerős dízelváltozatát érinti.

A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányát követően Franciaországban a kormány kezdeményezésére szeptember végén kezdődtek véletlenszerű tesztelések az országban forgalmazott valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy százon, hogy ellenőrizzék, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat. A teszteket végző független bizottság múlt héten közölte, hogy a Renault esetében a vizsgálatok különösen rossz eredményekkel zárultak, de csalást lehetővé tévő szoftverekkel egyik jármű sem volt felszerelve.

Az autógyár ígéretet tett arra, hogy “technikai tervet” dolgoz ki annak érdekében, hogy a járműveinek károsanyag-kibocsátása valós körülmények között is az engedélyezett értékek alatt maradjon. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a Captur esete egyedi, és a többi típus kibocsátása nem haladja meg az engedélyezett értékeket.