Köztudomású, hogy Kaliforniában a legkeményebbek a környezetvédelmi normák a világon, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire szigorúak: a kaliforniai levegőgazdálkodási bizottság (California Air Resources Board, CARB) nem fogadta el a VW dízelprogramját, jelentette kedden a Reuters.

A testület döntésének részleteit bizalmas levélben közölte a Volkswagennel, a nyilvánossággal csak nagy vonalakban közölték aggályaikat: úgy vélik, a tervezet nem teljes körű, alapvetően nem éri el a célját, ahogy a törvényi előírásokat sem teljesíti. Szintén rosszallásukat fejezték ki amiatt, hogy a VW késlekedett a megoldással. Ugyanakkor hozzátették: folytatják a párbeszédet a konszernnel, hogy megoldást találjanak a problémára.

A Volkswagen válaszában rámutatott, hogy a CARB által visszadobott terveket még decemberben tárták a bizottság elé, azóta több alkalommal tárgyaltak a testülettel, és közelebb kerültek a megoldáshoz.

A CARB ezzel párhuzamosan ismételten bejelentette, hogy a VW megsértette Kalifornia állam légszennyezési előírásait, ugyanakkor az esetleges bírság mértékéről nem nyilatkoztak.

A kaliforniai törvényhozók nincsenek egyedül elmarasztaló véleményükkel: az USA környezetvédelmi ügynöksége, az EPA sem találta elfogadhatónak a Volkswagen korrekciós programját.

A Volkswagen a kritikák ellenére bízik abban, hogy hamarosan elfogadható megoldással tudnak előállni. A kétliteres dízelmotorok mellett a háromliteres dízelek is érintettek az ügyben; ezekkel kapcsolatban február másodikára várnak javaslatot a konszerntől.