Miután harminc lépés távolságból ikertestvérként hasonlítanak egymásra a Mercedes klasszikus limuzinjai, és jóformán csak colstokkal különböztethetők meg egymástól, kezdjük az ismerkedést a méretekkel. Az új E-osztály elődjénél 43 mm-rel hosszabb, a tengelytáv 65 mm-t nőtt.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 1
 
Az autó egyéb paramétereit (a szélességét, magasságát vagy tömegét) egyelőre nem közölte a gyártó, de a számfetisiszták ne csüggedjenek: a tizenhárom oldalas sajtóanyagot csupán kedvcsináló előzetesnek szánta a Mercedes, hamarosan érkezik a hiánytalan, teljes és átfogó leírás, akit érdekel, abból kiböngészheti magának a hiányzó adatokat. Egyelőre annyit lehet még tudni, hogy a karosszéria rendkívül áramvonalas (Cw: 0,23), valamint könnyebb, mint eddig, hála a megnövelt arányban alkalmazott ultranagy szakítószilárdságú acéloknak, valamint alumíniumnak (első légterelők, motorház- és csomagtérfedél, orr, far).

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 2
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 3

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 54
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 55
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 56
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 57
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 58
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 59
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 60
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 61
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 62
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 63
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 64
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 65
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 66
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 67
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 68
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 69
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 70
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 71
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 72
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 73
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 74
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 75
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 76
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 77
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 78
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 79
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 80
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 81
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 82
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 83
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 84
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 85
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 86
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 87
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 88
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 89
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 90
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 91
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 92
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 93
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 94
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 95
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 96
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 97
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 98
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 99
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 100
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 101
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 102
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 103
Fotó megosztása:
Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 104 Formai játékra a Mercedesnél nem igazán számíthatunk, de a szokásos trükköket itt is bevetették: az első hűtőmaszk (amely mögött egyébként lamella zárja el a levegő útját, ha nincs szükség hűtésre) kialakításából ezúttal is megmondható a felszereltségi szint. Hátul valódi újdonság az opciós csillagpor lámpatest, amely világelső reflektor-technológia alkalmazásával kelt egyedi fényhatást – kár, hogy ezt fotón nem illusztrálta a gyártó.

A belső térben is ismerős az összkép, a részletek között azonban érdekes újdonságokat találunk. Ilyen az S-osztályból leszivárgott, közös üvegpanel alá rejtett, két darab 12,3 colos gigakijelző (a virtuális műszeregység háromféle kivitelben jeleníthető meg), a valódi világújdonságnak mondott, érintésérzékeny kezelőfelületek a kormány küllőin, amelyekkel gyakorlatilag okostelefonhoz hasonlóan manőverezhetünk a menükben. Emellett megmaradt a középkonzoli, szintén érintésvezérelt kezelőközpont.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 105 Az anyaghasználat értelemszerűen igényes, a belső megvilágítást LED-ekre bízták, ezek színe 64 árnyalat között variálható. A fény a panelek rései mögül árad, ahogy kell, még a 23 hangszórós Burmester hifi hangszórórácsaihoz is jutott dióda.

Az alsóbb, praktikumvezérelt kategóriák hozadéka a hármas osztású, 40:20:40 arányban dönthető hátsó ülés, míg a fűthető könyöklők az S-osztályból érkeztek.

Bevezetéskor mindössze kétféle motorral kínálják az E-osztályt: a 184 lóerős E200 (11 863 920 Ft) mellett megrendelhető a vadonatúj négyhengeressel szerelt, 195 lovas E220d (12 523 850 Ft – a Galériában a piros autó). Utóbbi erőforrás elődjénél jóval kompaktabb, turbója egylépcsős, változó geometriájú. A teljesen alumíniumépítésű motor forgatónyomatéka 400 Nm, átlagos üzemanyag-fogyasztása 3,9 liter/100 km, álló helyzetből 7,3 mp alatt éri el a 100 km/óra sebességet.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 106 Később E 350 e konnektoros hibrid (279 LE, 600 Nm, 6,2 mp, 2,1 l/100 km – képeinken a sötétkék szedán), háromliteres 350 d dízel (258 LE, 620 Nm, 5,9 mp, 5,1 l/100 km), valamint egy sor egyéb motor is megjelenik a kínálatban, a gyengébb, 150 lóerős kis dízeltől kezdve az összkerékhajtású E 400 (szürke autó) benzinmotorig, 333 lóerővel és 480 Nm nyomatékkal. Minden motornál alapfelszerelés a start-stop rendszer, valamint a kilencfokozatú automata sebességváltó.

Futóműből rendelhető acélrugós, háromféle beállítással, minden esetben adaptív csillapítással, valamint a kategóriában először elérhető többkamrás légrugózás, variálható karakterű rugózással, kerekenként szabályozott, változó csillapítással.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 107 A sajtóanyag ugyanannyi terjedelmet szentelt a vezetőtámogató rendszerek ismertetésének, mint a típus összes többi jellemzőjének. Mi igyekszünk valamivel tömörebben fogalmazni, de nem lesz könnyű, mert az E-osztály dúskál a félautonóm technológiákban.

Alapfelszerelés a gyalogosérzékelő automatikus vészfékrendszer, az oldalszélasszisztens, az éberségfigyelő rendszer. Előbbi kiegészíthető kereszteződésfigyelő funkcióval (fékez, ha jobbról vagy balról veszély közelít) és torlódás-észlelővel (amely még korábban lassít, ha előttünk áll a sor), továbbá az elénk lépő gyalogos kikerülését (lásd még: jávorszarvas-manőver) elősegítő, aktív kormányrásegítéssel.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 108 Az adaptív tempomat immár nemcsak a követési távolságot tartja, hanem az elöl haladó autó finom irányváltásait is leköveti, így akár 210 km/óráig szinte semmi dolga nem akad a sofőrnek; sőt, 130 km/óra alatt mindezt hiányzó sávjelzések esetén is képes végrehajtani az autó. A teljes állóra fékezés után akár fél perccel is képes újra elindulni a rendszer, a táblafelismerés funkció a beállított tempót az engedélyezett korlátozásokhoz igazítja.

Valódi újdonság az aktív sávváltás-támogatás: legalább 2 másodperces indexelés után az autó automatikusan átsorol a szomszéd sávba, amennyiben ott nem észlel más járművet.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 109 Emellett a holttérfelügyelet egészen kis sebességeknél is aktív, az autó okostelefonról is leparkolható, mint nagyobb testvére, valamint a világon elsőként képes kommunikálni a környezetében lévő infrastruktúrával – amihez persze kompatibilis úthálózat, jelzőtáblarendszer, közlekedési eseményeket felismerő program és egy csomó egyéb minden is szükséges, de valahol meg kell tenni az első lépést.

A végére még néhány tudnivaló röviden: az autó ütközés előtti preventív rendszerei az ülések légkamráit felfújva odébb tolják az utasokat, a dobhártya védelme érdekében megelőző hanghatással készítik fel a fület a csattanásra. A LED-es lámpa oldalanként 84 eleme egymástól függetlenül vezérelve biztosít programozott fénycsóvát, indítókulcs helyett pedig immár mobiltelefonunk is elég lehet az autó nyitására és indítására, köszönhetően a beépített NFC technológiának.

Világpremier: a vadonatúj Mercedes-Benz E-osztály 110