A bukósisak nélküli motorozás sokak számára a szabadság legfőbb jelképe: a szél belekap a hajadba, arcod bőrén érzet a nap sugarát, az illatok és zajok kavargó tengerében utazol.

Mindez pontosan így is van, amíg az ember balesetet nem szenved, onnantól ugyanis a védőfelszerelés nélküli testrészek – legyen szó tenyérről, lábfejről, gerincről vagy fejről – pusztulása gyakorlatilag sebességtől függetlenül borítékolható.

Fájdalmas bizonyítékát adta ennek egy ausztráliai terepmotoros baleset, amely hétfőn kora délután történt Sydney-től északra. Egy 28 éves helybéli lakos mindennemű védőfelszerelés nélkül, egy forgalmi engedéllyel nem rendelkező (tehát csak hobbicélra használható) enduróval motorozott szabad terepen, amikor összeütközött egy szintén hobbimotoros 18 éves fiatallal. Utóbbi motoros csizmában, bukósisakban terepezett, ám így is súlyos sérüléseket – láb- és medencetörést – szenvedett, társa viszont a helyszínen életét vesztette.

A két motoros vélhetően egyazon csapathoz tartozott; a helyszínen számos motoros (képünkön) tartózkodott a baleset időpontjában, ám senki más nem sérült meg.

Nyitóképünk illusztráció