A holland parlament a napokban elfogadott egy – legalábbis a kívülállók számára – rendkívül ellentmondásos törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a gépjárművezető-oktatás díját természetben fizessék meg a tanítványok: magyarul, egy menetbe kerülhet egy menet.

A konzervatív keresztény politikusok máris kifogásolták a szabályozást, a kormány képviseletében azonban a közlekedési és igazságügyi miniszterek megvédték a törvényt: azt mondták, a lehetőség törvényesítése nem a szexuális szolgáltatások nyújtását, hanem éppen ellenkezőleg: az autóvezetői oktatást népszerűsítik. A lényeg ugyanis az utóbbi, a szex csupán fizetőeszköz. Ez nagyon fontos kitétel, hiszen ha fordítva történne: azaz szexet kínálnának az oktatásért cserébe, az már prostitúciónak számítana.

Szexszel fizethetsz a holland autós iskolákban 2 A miniszterek magyarázatában nehéz meglátni a rációt, különösen, hogy Hollandiában nem tiltja törvény a prostitúciót, sőt, pontos feltételrendszert dolgoztak ki hozzá: amennyiben az illető érvényes eszkortengedéllyel rendelkezik, és magánvállalkozóként megfizeti az adókat, nyugodtan űzheti a világ legősibb foglalkozását.

Nem csodálkoznánk, ha a hír hallatán tömeges oktatói migráció indulna el a Németalföld felé. Különösen izgalmas lehet a szerb oktatók számára, hiszen ott két éve egy törvényi anomália nyomán megsemmisült az oktatói piac, és bár azóta nyilván rendben mennek a dolgok, bizonyára sokan megsínylették a szigorításokat.