A hivatalos megfogalmazás szerint ‘illemhelyi vészhelyzet’ kényszerítette megállásra egy kukásautó sofőrjét hétfőn, Sydney északi részén. Rendkívül sietős lehetett a dolga, hiszen az autópálya-pihenőben kulcsait, mobiltelefonját és pénztárcáját hátrahagyva rohant a vécére.

Ezt kihasználva egy 28 éves férfi bepattant a 20 tonnás jármű vezetőülésébe, és eliszkolt zsákmányával.

Azaz iszkolt volna, de nem tudta, hogyan kell azt vezetni: a hulladékgyűjtő tartályok emelésére szolgáló mechanikát mozgató lehajtást ugyanis ki kellett volna iktatni ahhoz, hogy a sebességváltó feljebb kapcsoljon az első fokozatnál. Ennek hiányában azonban magas fordulatszámon üvöltő motorral, szerény 20 km/óra sebességgel haladt át Észak-Sydney Deewhy nevű külvárosán.

A mosdóból visszatérő sofőr időközben taxit fogott, visszaszáguldott a telephelyére, ahol aktiválták a jármű nyomkövetőjét, egyben értesítették a rendőrséget.

A 13 kilométeren át lépésben menekülő kukáskocsi megállt egy benzinkútnál, ahol a rabló cigarettát és egyéb apróságokat vásárolt – természetesen a sofőr bankkártyájával. Itt érték őt utol az URM nevű hulladékszállító cég emberei. Miután a tolvaj rájött, hogy a nyomában vannak, lehajtott egy meredek utcán, majd kipattant a kocsiból, és gyalogosan menekült tovább.

A helyszínre érkező rendőrök rövid dulakodást követően megbilincselték és előállították; februárra kitűzött tárgyalásáig őrizetben marad.

Nyitóképünk illusztráció