Két tizenhét éves srác, Zachary Goodin és Cameron Friend egy vasúti átkelőn hajtott át az USA Ohio államában, amikor autójuk megcsúszott. Nekirohant egy villanypóznának, lerepült az útról, majd nekiütközött egy álló autónak, és végül egy lakóház előkertjében, egy fának csapódva állt meg.

A szomszédok kétségbeesve próbáltak segíteni a súlyosan sérült tiniken, kivéve egy Paul Pelton nevű férfit, aki előkapta mobiltelefonját, és elkezdte filmezni a roncsot. Aztán közelebb ment, és kinyitotta a kocsi ajtaját, hogy jobban lássa a vérző fiúkat. Közben cinikus megjegyzésekkel kritizálta az áldozatokat, idiótának nevezve őket.

Az autó vétlen utasa, Cameron Friend a kórházban belehalt sérüléseibe. Gyerekkori barátját, az autót vezető Zachary Goodint később letartóztatták, mert bebizonyosodott, hogy túl gyorsan hajtott.

Segítségnyújtás helyett lefilmezte a haldoklót 2 A férfi a felvételt feltette a Facebookra, majd két televíziós csatornának is megpróbálta eladni azokat, sikertelenül. Később azzal védekezett, hogy a hátsó ülésen mintha mozgást látott volna, csak azért nyitotta ki az ajtót, a filmet pedig nem haszonszerzési céllal próbálta meg értékesíteni, hanem hogy mások is okuljanak belőle, és hajtsanak lassabban.

Az idén júliusban történt baleset után nem sokkal Peltont letartóztatták, mivel jogtalanul hatolt be más autójának az utasterébe. “Hiába kerestünk, nem találtunk olyan jogszabályt, amely alapján vádat emelhettünk volna ellene. Sajnos semmi nem tiltja, hogy az ember lefilmezzen egy haldoklót, vagy egy ilyen filmet megpróbáljon értékesíteni” – mondta akkor a helyi rendőrfőnök.

Felmerült a gyanú, hogy Pelton megpróbálta megzsarolni Goodint: arra kérte, hogy vallja azt a rendőröknek, engedélyt adott a filmezésre. Cserébe Pelton azt mondta volna a tárgyaláson, hogy a rendőri intézkedés során elkövetett hiányosságok okozták Friend halálát. Ezt a vádpontot végül ejtette a bíróság.

Az ügyet napokon belül lezárhatják, mivel Pelton a héten bűnösnek vallotta magát birtokháborítás és rendbontás vétségében. Szakértők szerint maximum 30 nap elzárásra vagy legfeljebb 250 dollár (70 ezer Ft) bírság megfizetésére számíthat.