Megelégedésének adott hangot a német szövetségi közlekedési miniszter a Volkswagen által benyújtott dízelmotor-átalakítási tervekkel kapcsolatban, amellyel a megkövetelt határérték alá szorítják le a motorok tényleges károsanyag-kibocsátását.
“A beterjesztett átalakítási koncepció pozitív benyomást tett ránk” – jelentette ki Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.
    
A német szövetségi közlekedési felügyelet, a KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) az 1,6 és 2,0 literes dízelmotorok átalakítását már írásban engedélyezte. A Volkswagen benyújtotta a hivatalhoz az 1,2 literes dízelmotorok átalakításának terveit is. A 2,0 literes motoroknál az emissziós értékek beállításának problémáját egy szoftvercsere is meg tudja oldani. Hasonlóképpen a benyújtott terv szerint az 1,2-es dízelmotornál is elegendő lesz a vezérlő szoftver frissítése. Az 1,6 literes dízelmotornál viszont némi technikai beavatkozásra, egy szűrő beépítésére is szükség lesz. 
    
A Németországban 2,46 millió, Európában 8,5 millió, világszerte pedig 11 millió, azaz összességében a Volkswagen éves termelését meghaladó számú autót érintő visszahívási akció januárban indul. 
    
A német közlekedési miniszternek a Volkswagen átalakítási koncepcióját méltató kijelentését követően a konszern részvényének árfolyama emelkedett, majd több mint hat százalék nyereséggel zárt Frankfurtban.