A kelleténél jóval rövidebb ideig volt az a lámpa abban a kereszteződésben, amelyben hét évvel ezelőtt kis híján életét vesztette egy fiatalember – így határozott az illetékes bíróság

Az akkor 22 éves Joseph Mare 2008 február 10-én a hajnali órákban éppen cigarettáért indult New York Queens városrészében. Egy szabálytalan kialakítású zebrához ért, megvárta, hogy a lámpa zöldre váltson, és lelépett az úttestre. Épp csak hogy elért a félúton kialakított, rendkívül keskeny járdaszigetig, amikor tilos jelzést kapott, ám mivel a harminc centis járdaszigetet veszélyesnek ítélte meg, megpróbált inkább átjutni a piroson.

Ekkor gázolta őt el egy közeledő BMW. A fiatalember 15 métert repült, mindkét bokája eltört, és súlyos fejsérülést szenvedett. Húsz műtéttel és alapos rehabilitációt követően ismét képes volt járni, ám arról az álmáról, hogy professzionális baseball-játékos legyen (és amire tehetsége alapján meglett volna minden esélye), örökre le kellett mondania.

Itt történt a baleset. A Google Térkép jól mutatja, hogy nehezen belátható a kereszteződés, bárhonnan érkezhet autó.

Itt történt a baleset. A Google Térkép jól mutatja, hogy nehezen belátható a kereszteződés, bárhonnan érkezhet autó.

Ügyvédei szerint egyértelműen a rosszul programozott lámpa, ezáltal maga a városvezetés okozta a súlyos balesetet. Utóbbi azzal védekezett, hogy soha nem készült erre vonatkozó tanulmány. Mostanra viszont a felperesek által felkért szakértők megállapították, hogy a jogszabályok szerinti, biztonságos átkeléshez az adott kereszteződésben legalább 27,5 másodpercre lett volna szükség.

A bíróság ezért az áldozat javára döntött, és másfél millió dolláros (450 millió Ft) kártérítést ítélt meg neki. Az autót vezető férfit annak idején felmentették, ám biztosítója 100 000 dollárt utalt át a kárvallott számlájára.

Joseph Mare egyébként a lehetőségekhez mérten teljesen felépült, és bár soha nem tudott a korábbi szinten baseballozni, ma is személyi edzőként dolgozik