Az elővárosi közlekedés javítása érdekében összesen 2378 új parkolóhelyet alakítottak ki Pest, Bács-Kiskun és Fejér megye 27 településén a vasúti megállóhelyek közelében; a beruházás összértéke csaknem 3,5 milliárd forint – közölte a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.
A tájékoztatás szerint a “parkolj és utazz” (P+R) rendszerű parkolóhelyek mellett 1060 kerékpár-tárolóhelyet (B+R), valamint 17 ideiglenes várakozóhelyet (K+R) is átadtak.
    
A 85 százalékban európai uniós forrásból megvalósult beruházás során 25 autóbusz-megállót és 10 autóbusz-fordulót is kialakítottak, és 378 térfigyelő kamerát is telepítettek.
    
A fejlesztés hat, Budapest elővárosi hálózatát érintő vasúti vonalszakasz mellett valósult meg, ezek a váci, kunszentmiklósi, szolnoki, bicskei, hatvani, lajosmizsei szakaszok. A vasútvonalak mentén, így egyebek mellett Biatorbágyon, Dunakeszin, Dunakeszi-Gyártelepen, Vác-Alsóvároson, Inárcs-Kakucson, Dunaharasztin, Kiskunlacházán, Herceghalom-Ócsán településenként több mint 100 P+R parkolót alakítottak ki – áll a NIF Zrt. közleményében.    
    
A korábban az önkormányzatok, a Budapesti Közlekedési Szövetség, Volán és MÁV által megvalósított, valamint a NIF Zrt. más projektjeiben megépült parkolókkal együtt Budapest agglomerációban jelenleg csaknem 9000 P+R férőhely, és mintegy 2800 B+R kerékpár-tárolóhely áll az utasok rendelkezésére.