Amerikai egyetemi kutatók két évnél nem idősebb gyermekeket érintő haláleseteket vizsgáltak. A 2004 és 2008 közötti időszakban összesen 31 olyan esetet találtak, ahol a csecsemő gyermekülésben hunyt el.

A balesetek felénél a szerkezet többpontos biztonsági öve okozta a fulladást, ám a fennmaradó alkalmaknál természetes fulladás végzett a csecsemőkkel.

Vigyázz: gyilkolhatnak a csecsemőhordozók! 2 A tragédia oka a gyermekülések szerkezetében keresendő: ezek nem vízszintesen, hanem kissé megdöntve, félig ülő helyzetben rögzítik a kicsinyeket. Az egészen fiatal gyermekek izomzata azonban nem elég fejlett ahhoz, hogy minden helyzetben megtartsa a nyakat és a fejet, így előfordulhat, hogy maguktól elzáródnak a légutak.

A Penn State Medical Centre kutatói azt tanácsolják a szülőknek, hogy gyermekülésben lévő gyermeket soha ne hagyjanak felügyelet nélkül – az egyik esetben mindössze négy percre maradt magára egy csecsemő -, illetve hogy a kisdedeket lehetőség szerint ágyban vagy mózeskosárban, hátukon altassák.

Nem csak a gyermekülések veszélyesek egyébként: hintában, sőt, babakocsiban is vesztette életét gyermek.

A kutatás teljes anyaga, az esetek pontos leírásával, itt elérhető angol nyelven.