Tuningnak túlzás volna nevezni a Mopar által kiállított Fiatokat, hiszen nincs többről szó, mint egy rendkívül gazdag tartozékkínálatról, amelyből feszes koncepció szerint válogattak a Fiat Chrysler csoport esztétái, ugyanakkor ezek a tematikusan felöltöztetett autók túlmennek azon a határon, amelyre az átlagos vevő autójának megrendelésekor vetemedik – mondjuk úgy, félúton vannak a tuningolt és a szériaállapot között.

Utóbbihoz közelíti például őket a motortuning teljes hiánya, ahogy a futóműhöz sem nyúltak.

Városi Fiatok szabad életről álmodnak 2

Fiat 500X Chicane

Városi terepjárócska azoknak, akik valóban a városban – értsd: az utcán, az éjszakában, a metropolita kultúrközegben – élnek. 20 colos, kétszínű felnik, vaskos morcosítások, kétszínű fényezés és kerékfestés.

Városi Fiatok szabad életről álmodnak 3 A beltérben sportpedálok, egyedi küszöbök és szőnyegek, a raktérben csomagrendező kitt, az üléseken kékkel szegett bőr, az orrban pedig a nálunk nem forgalmazott, 2,4 literes benzinmotor, kilencfokozatú automatával párosítva, akárcsak testvére, a

Fiat 500X Mobe

Városi Fiatok szabad életről álmodnak 4 A Mobe egy kitesurfös trükk angolszász elnevezése, és nemhogy a magyar megfelelőjét nem tudjuk, de azt sem értjük, hogy mit csinál közben a sportoló. Ha te érted, alighanem nagyra fogod értékelni a Fiat munkáját, mert azt kifejezetten neked és sporttársaidnak dolgozták ki.

A tetőcsomagtartó logikus kiegészítő, a műszerfalon elhelyezett matrica kedves, bár kissé direkt utalás a célcsoportra, akik vizes ruhájukat a csomagtartó gumitálcájára vagy az ülések mögött elhelyezett vállfákra tehetik.

Fiat Doblo DiveMaster

Na jó, itt csaltunk, mert a Fiat Professional haszonjárművei az USA-ban RAM márkanév alatt futnak, ez a jószág itt a Ram ProMaster City. Mégsem hagyhattuk ki, mert ezt a gépet kifejezetten búvároknak fejlesztették ki, és azért ilyenekkel ritkán találkozunk.

Városi Fiatok szabad életről álmodnak 5 A színvilág magától értetődő, a hatalmas betűkkel kivitelezett felirat és a grafika egyértelműen elhelyezi a járművet a haszonjármű-univerzumban – mellesleg nyilván ez volt vele a Mopar célja, jelezni a potenciális ügyfeleknek, hogy fóliázásban is nagy a cég.

A piros-fehér zászlómotívum szintén a könnyűbúvárkodás terminológiájából ered (jelentése: búvár merül, óvatosan haladj el mellettünk), a csomagtartóban pedig végre valami tényleg értelmes: egy egyedi kialakítású tárolórendszer segít rendet tartani az oxigénpalackok, békatalpak és neoprén ruhák között. A padló csúszásgátló bevonatot kapott, a hátsó ajtón akasztó és jobb híján egy LED-es televízió helyezkedik el.

Városi Fiatok szabad életről álmodnak 6