A Renault-Nissan együttműködést veszélyezteti a Renault igazgatótanácsának független tagjai és a francia kormány között egyre élesedő ellentét a részvényesi szavazati jogok módosítása miatt.

A 19 tagú igazgatótanács 10 független tagja szerint ugyanis a francia kormány növekvő befolyása a Renault irányításában felboríthatja az egyensúlyt, és veszélybe sodorhatja a Renault-Nissan együttműködést.

A Renault 19 tagú igazgatótanácsába 13 tagot a részvényesek éves közgyűlése nevez ki, kettőt a legnagyobb részvényesként a francia állam, hármat az autógyár alkalmazottai, egyet pedig a részvénytulajdonos alkalmazottak javaslatára a részvényesek éves közgyűlése.

Az alapszabály az igazgatótanács azon tagjait definiálja függetlenként, akik “semmiféle olyan kapcsolatban nem állnak a vállalattal és annak alkalmazottaival, ami befolyásolhatná őket döntési szabadságukban”. Ennek a feltételnek a tanács tíz tagja felel meg.

A tízek a Renault-Nissan együttműködésben kialakult egyensúly fenntartása érdekében közleményben biztosították támogatásukról a részvényesek idén áprilisban meghozott, a dupla szavazati jog bevezetését ellenző határozatát.

Ezt a határozatot akkor megvétózta a dupla szavazati jog bevezetését szorgalmazó francia kormány a Renault-részvények közel húsz százalékának birtokában. A 2016-ban hatályba lépő szabály dupla szavazati joggal ruházza fel a hosszú ideje befektetéssel rendelkező részvényeseket, hacsak a közgyűlés ezt kifejezetten meg nem tiltja.

A Nissan versenyügyi igazgatója, Szaikava Hiroto szerint a francia kormány nagyobb befolyása “komoly problémát jelent a Renault irányítására nézve, ami aggodalommal tölti el a Nissant”.
    
A Renault és a Nissan 1999 óta folytat kölcsönös részvénytulajdonlással technológiai együttműködést. A Renault 43,3 százalékos Nissan-részesedéssel rendelkezik, a Nissan pedig 15 százalékos Renault-részesedéssel. A részvény-kereszttulajdonlásra vonatkozó francia törvények értelmében azonban a Nissan nem rendelkezik szavazati joggal a Renault-ban.