Tömegközlekedők használják az Ubert itthon 2

A budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik. Vagyis az Uber már most a tömegközlekedés kiegészítője Budapesten – többek között ez is kiderült az Ipsos, a magyar Uber-felhasználók körében végzett felméréséből.

 

Az Uber-használók 62 százaléka napi szinten, vagy hetente többször is igénybe veszi a tömegközlekedést, viszont a taxi használata sokkal ritkább: kevesebb, mint 20 százalékuk utazik taxival napi, vagy heti szinten, míg 44 százalék egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán taxizik. A közlemény szerint ez azt jelzi, hogy az Uber új keresletet generál a piacon, olyan felhasználókat is megszólítva, akik soha sem vagy alig taxiznak.

 Tömegközlekedők használják az Ubert itthon 3

Közülük sokan csak üzleti célból, munkaügyben taxiznak, míg az Ubert magánemberként használják – ugyanakkor korábban magánemberként csak nagyon ritkán használtak taxit. Vagyis úgy tűnik, hogy a taxizás és az utazásmegosztás nagyobb részben kiegészítik egymást, nem pedig versenytársai egymásnak.

 

Az Uber-használók jellemzően fiatalok, 60 százalékuk 25-34 év közötti, ugyanakkor valamivel többen használják a szolgáltatást a 35-44 korosztályból, mint a 18-24 év közötti korcsoportból. Az utazásmegosztó szolgáltatást használók közel 50 százaléka a belvárosban él. 

                  

Az Uber platformján jelenleg 55 ezer utas és több mint ezer autóspartner regisztrált, akik az indulás óta 600 ezer utazáson vettek részt.Tömegközlekedők használják az Ubert itthon 4