Cambridge-i kutatók kifejlesztettek egy olyan új szuperakkumulátort, amely új korszakot nyithat az részben vagy teljesen elektromos közlekedésben. A lítium-oxigén technológia állítólag tízszer akkora energiasűrűséget kínál, mint napjaink Li-Ion akksijai, azaz a jelenlegi helyigény mellett gond nélkül kínálhatnak 1000 kilométert meghaladó hatótávolságot, illetve nem kell majd a csomagtérből elrabolni a helyet az akkukhoz, azok simán elférhetnek mondjuk a gépházban.

A csekély hatótávolság mellett a magas költségek is akadályozzák ma a villanyautók elterjedését; egyetlen modern e-autó akkucsomagjának a cseréje egy-másfél milliós nagyságrendű költség. A fejlesztők azt ígérik, ez akár ötödére lesz visszaszorítható.


Ha mindez nem volna elég előny, a lítium-oxigén akku jelentősen könnyebb is lesz, hatásfoka pedig meghaladja a 90 százalékot.

Mindez már-már a tudományos fantasztikum felségterülete, ám jól esik elhinni a brit kutatóknak, hogy megtalálták a villanyautózás szent grálját.

Egy apró gond van csupán: a technológia ma még csak laborban működik, valós felhasználásra alkalmatlan. A szakemberek azt mondják, tíz év múlva talán megvalósulhat a LiO akku – addig meg csak kihúzzuk valahogy.

(Képeink illusztrációk)