Több mint húszezer német autótulajdonos értékelése alapján, műszaki és szerviztapasztalatokat, valamint a márkakereskedésekben szerzett benyomásokat figyelembe véve állítja össze éves ügyfélbarométerét a német autóklub, az ADAC. A kategóriákra bontott listák eredményeiből nem adódik közvetlenül a márkák rangsora, úgyhogy az a legjobb, ha az ember a keresett típusra is rákeres.

Mit vegyél, ha nem akarod gyűlölni az autód? 1

Egyes kategóriákra lebontva így néz ki a helyzet:

Törpeautók - a Volkswagen Up valamivel kevesebb pontot ért el, mint 2014-ben, ám még így is megelőzte a tavaly még első helyezett Opel Adamot és a mindkét évben harmadik Smart Fortwo-t. Környezetvédelmi jellemzői és fogyasztása különösen kedvező.

Törpeautók – a Volkswagen Up valamivel kevesebb pontot ért el, mint 2014-ben, ám még így is megelőzte a tavaly még első helyezett Opel Adamot és a mindkét évben harmadik Smart Fortwo-t. Környezetvédelmi jellemzői és fogyasztása különösen kedvező.

Kisautók - az új MINI megverte a tavalyi első Audi A1-et, a harmadik helyre feljött a Škoda Fabia (az elődmodell tavaly még a hatodik volt.) A modellváltás minden részértékelésben kedvezőbb pontszámot hozott.

Kisautók – az új MINI megverte a tavalyi első Audi A1-et, a harmadik helyre feljött a Škoda Fabia (az elődmodell tavaly még a hatodik volt.) A modellváltás minden részértékelésben kedvezőbb pontszámot hozott.

Alsó-középkategória - kettős győzelem született. Az Audi A3 három helyet ugrott előre idén, az ár-érték arány kivételével mindent imádnak a vevők. A tavaly második Toyota Auris idén holtversenyben az első, a környezetvédelmi minősítése rekord jó lett. A harmadik helyen a tavaly még tizedik Alfa Romeo Giulietta, a vevők mindenekelőtt dizájnjáért rajonganak.

Alsó-középkategória – kettős győzelem született. Az Audi A3 három helyet ugrott előre idén, az ár-érték arány kivételével mindent imádnak a vevők. A tavaly második Toyota Auris idén holtversenyben az első, a környezetvédelmi minősítése rekord jó lett. A harmadik helyen a tavaly még tizedik Alfa Romeo Giulietta, a vevők mindenekelőtt dizájnjáért rajonganak.

Középkategória - az Audi A5 Sportback megőrizte tavalyi első helyét, nincs gyenge pontja. A második helyen a Mazda6, mögötte a Škoda Octavia végzett, ezek 2014-ben a hatodik helyen osztoztak.

Középkategória – az Audi A5 Sportback megőrizte tavalyi első helyét, nincs gyenge pontja. A második helyen a Mazda6, mögötte a Škoda Octavia végzett, ezek 2014-ben a hatodik helyen osztoztak.

Felső-középkategória - a Škoda Superb helyet cserélt a tavalyi győztes Audi A6-tal, a BMW 5 idén is harmadik, mint tavaly. A cseh óriás tulajdonosai körében a legmagasabb a típushűség a teljes felmérésben.

Felső-középkategória – a Škoda Superb helyet cserélt a tavalyi győztes Audi A6-tal, a BMW 5 idén is harmadik, mint tavaly. A cseh óriás tulajdonosai körében a legmagasabb a típushűség a teljes felmérésben.

Modul egyterűek - a német terminológiában magas tetős kombiként futó, praktikus csúfságok közül idén ismét a tavalyi győztes Škoda Roomster került ki győztesként. Egyedül a márkaérték terén marad el a második VW Caddy mögött, de ebben a szegmensben ez a legkevésbé fontos. A harmadik helyen a Renault Kangoo végzett.

Modul egyterűek – a német terminológiában magas tetős kombiként futó, praktikus csúfságok közül idén ismét a tavalyi győztes Škoda Roomster került ki győztesként. Egyedül a márkaérték terén marad el a második VW Caddy mögött, de ebben a szegmensben ez a legkevésbé fontos. A harmadik helyen a Renault Kangoo végzett.

Buszlimuzinok - két évig nem adtak visszajelzést a Toyota Verso tulajdonosok, idén azonban az első helyre szavazták autójukat. A 2013-as facelift sokat javított az autó megítélésén. A VW T5 visszacsúszott a második helyre, ár-érték aránya a legrosszabb a teszten. A harmadik a Seat Alhambra.

Buszlimuzinok – két évig nem adtak visszajelzést a Toyota Verso tulajdonosok, idén azonban az első helyre szavazták autójukat. A 2013-as facelift sokat javított az autó megítélésén. A VW T5 visszacsúszott a második helyre, ár-érték aránya a legrosszabb a teszten. A harmadik a Seat Alhambra.

Szabadidőjárművek - a tavaly még negyedik Audi Q5 a teljes Barométer legeslegjobb eredményével győzött a SUV-ok között. A második helyen a tavaly nem értékelt Mercedes GLK, mögötte a hatalmasat fejlődött (2014-ben 9. helyezett) Škoda Yeti.

Szabadidőjárművek – a tavaly még negyedik Audi Q5 a teljes Barométer legeslegjobb eredményével győzött a SUV-ok között. A második helyen a tavaly nem értékelt Mercedes GLK, mögötte a hatalmasat fejlődött (2014-ben 9. helyezett) Škoda Yeti.