A New Jersey állambeli Evensham város 45 ezer lakosa nem váltja aprópénzre alkoholfogyasztási tehetségét: a településen havonta átlagosan 25 ittas autóvezetőt csípnek nyakon a rendőrök – idén eddig majdnem kétszázötven esetet jegyeztek fel. Mivel ez a dicsőség kétes értékű, a város vezetése úgy döntött, változtat ezen.


A helyi Uber-szolgáltatókkal, valamint tizenkilenc szórakozóhellyel kötöttek szerződést: mostantól aki ezek egyikén önt fel a garatra, ott hagyhatja autóját, és ingyen (pontosabban adományokból finanszírozva) hazafuvarozzák őt. Az alternatív taxiszolgálatra azért esett a városatyák választása, mert úgy gondolták: annyit senki nem tud inni, hogy ne legyen képes egy okostelefonos alkalmazáson megnyomni egy gombot.

Az ötlet annyira megtetszett a város lakóinak, hogy egy második, független programot is útjára indítottak. Ez még csak néhány napja üzemel, az eredeti viszont egész szeptemberben futott, és komoly sikereket ért el: több mint 350 potenciális ittas autóvezetőt emeltek ki segítségével a volán mögül, a letartóztatások száma pedig a vállalhatóbb nyolcra csökkent.

Mindkét program este 21 és hajnali 2 óra között, hétfőtől vasárnapig érhető el, és egyelőre január másodikáig fut. Ha sikeresnek bizonyul, a szolgáltatást végző cégek: az Uber, illetve a BeMyDD (be my designated driver, azaz legyél te a kijelölt sofőröm) az állam, sőt, az ország egyéb településeire is kiterjesztenék a projektet.