Kelet-európai fókusszal indult, ma már kontinentális léptékű az Autobest díj, amely mindig a legjobb vételnek tekintett személygépkocsit jutalmazza az adott év újdonságai közül. Az Autobest zsűrije eddig 15 ország egy-egy újságírójából állt. idén további 11 nyugat-európai nemzet csatlakozott a stábhoz, amely így immár az európai lakosság 91 százalékát képviseli.

Ahhoz, hogy figyelembe vehessék, az autónak a tárgyév január elsejével legalább 19 európai piacon elérhetőnek kell lennie, a belépőmodell alapára pedig nem haladhatja meg a nettó 20 ezer eurót.

Az elmúlt években olyan modellek győztek itt, mint az Opel Corsa (2015), Hyundai i10 (2014), Ford B-Max (2013), Hyundai Elantra (2012), Dacia Duster (2011) vagy a Chevrolet Cruze (2010).

A feltételeknek megfelelő újdonságok közül öt modell jutott be az utolsó körbe; közülük december 15-én választják ki a 2016. évi győztest. A Top 5 alfabetikus sorrendben a következő:

Fiat Tipo - Törökországban Egea néven, minden más piacon a régi sikermodell nevét feltámasztva érkezik a Fiat tágas kompakt szedánja. Később ferdehátú is készül belőle


Hyundai Tucson – Felpörgetett kényelmi és biztonsági szolgáltatások, jobb minőség, dögösebb formaterv jellemzi az ix35 utódját


Honda HR-V – Régi név, a Honda Jazz padlólemezére épülő, új konstrukció, hatalmas helykínálattal


Mazda CX-3 – Lendületes dizájn, egyedi technika, a vezetés örömét favorizáló fejlesztés


Opel Astra K – Aktualizált megjelenés, jelentős tömegcsökkentés, modern motorok és gazdag konnektivitási tartalom.