Ilyen gyorsan talán még soha nem érkezett a segítség, mégis elkéstek: szemtanúk látták, amint vasárnap hajnali negyed egy körül egy szabadidőjármű belecsobban az arizonai állami egyetem területén lévő, sport- és szabadidős célokat szolgáló, mesterséges tóba. Az autó még el sem süllyedt, amikor már úton voltak a tűzoltók, gyakorlatilag azonnal megkezdődött a mentés.

A segítők először egy egyéves kislányt és egy kétéves fiút húztak ki a roncsból, majd szüleiket: a 27 éves Glenn Edward Baxtert és a 25 éves Danica Baxtert. Mindannyiuknál megkezdték az újraélesztést, majd kórházba szállították őket, ahol azonban csak a nagyobbik fiút tudták életben tartani, másnap hajnalra azonban ő is feladta a küzdelmet.

Eközben a rendőrök az édesanya azonosítása során rájöttek, hogy a családnak három gyermeke volt. A tűzoltók ismét lemerültek a roncshoz, és a leghátsó üléssoron, egy gyermekülésbe szíjazva megtalálták a család legnagyobb, hároméves fiúgyermekének holttestét.

A baleset kiváltó oka egyelőre ismeretlen, a nyomozók abban bíznak, hogy az autót vezető édesapán elvégzendő toxikológiai vizsgálatok választ adnak a kérdésekre.