Három forinttal emeli a 95-ös benzin és kettő forinttal növeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

Az árváltozás után a 95-ös benzin átlagára 337-338 forintra, a gázolajé 347-348 forintra nő. Ezzel gyakorlatilag eltűnik a szerdai változás nyoma, hiszem ma 3 forinttal csökkent a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára, a gázolajé nem változott.
    
A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A mostani árváltozás elvben minden kúton megjelenik, de ettől megmarad, hogy vannak drágább kutak – jellemzően az autópályák mellett, így 15-25 forintos árkülönbség is tapasztalható az eltérő kutak árai között..

Tudtad?

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés.

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.