A két szervezet szerint szükség van az EU által tervezett RDE (Real Driving Emmission = Valóságos vezetés melletti kibocsátás) módszer kidolgozására, mert ez a módszer tud a fogyasztók számára korrektebb információt szolgáltatni a valóságos kibocsátásról. E módszer még kialakítás alatt van.
Szakmai berkekben teljes az egyetértés abban, hogy ez a teszt jobban biztosítja majd a megfelelően szigorú ellenőrizhetőséget. Emellett a gyártókat is arra ösztönzi majd, hogy változtassanak fejlesztési és tesztelési módszereiken.
Amíg azonban az új norma nem készül el, a dízelek nem tűnhetnek el. “Az elmúlt években az EU nagy hangsúlyt fektetett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az európai autógyártás a széndioxid-kibocsátás csökkenésében kiemelkedő eredményt produkált, amely a nagy arányban forgalmazott dízelüzemű járműveknek köszönhető, mivel ezek 15-20 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a velük összehasonlítható benzinmotorok” – áll a közleményben.
Ennek megfelelően a gyártók portfóliójában a dízelautók szerepe kiemelten fontos, különösen az EU által 2020-ra kitűzött cél, a 95 g/km-es széndioxid-kibocsátás elérése érdekében. Bármilyen hátrányos intézkedés, amely a dízelmotorokat sújtaná, jelentősen veszélyeztetné e cél elérését 2020-ig és a 2020 utánra vonatkozó további terveket.
A szakma egyetért abban, hogy a dízelmotorok (és bármilyen más motor) pontosabb tesztelésének bevezetése szükséges és elkerülhetetlen. Azonban ez nem veszélyeztetheti Európa növekedését és a foglalkoztatottságot. Az európai autógyártás a világ termelésének kb. egynegyedét adja, és 12,1 millió embert foglalkoztat. A folyamatos szigorítások 1998 óta évente 3-4 százalékos termelésiköltség-növekedést eredményeztek az autóiparban. A jelenlegi intézkedések 2020-ig további 16 százalékos növekedéssel járnak. Az európai autószektor 2007-ben még a legeredményesebb ágazat volt 15 milliárd euró profittal, míg ez 2012-re egymilliárd euró veszteségbe csapott át, és a korábban prosperáló ágazatot válságba sodorta.
Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének meggyőződése, hogy minden további szigorításnak több időt kell adnia a fejlesztésre, másrészt nem csak az európai földrészre kell vonatkoznia, miközben nem teheti tönkre az ágazat versenyképességét.