A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.
Mivel a Reuters adatközlése alapján a szeptember 28 – október 2-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,4%-kal, a gázolajé 1,1%-kal lett olcsóbb, a forint árfolyama pedig ugyanakkor stagnált, árcsökkenést jósol a GKI Energiakutató Kft.

Előrejelzésük szerint október 7-én, szerdán, a benzin ára várhatóan 4-6 forinttal lesz olcsóbb, a dízel ára változatlan marad, esetleg 2 forinttal csökkenhet. A benzin ára így 335 forint/liter körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára várhatóan 346 Ft/liter körüli szinten marad.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 18, a gázolaj ára 17,5%-kal csökkent.

Tudtad?

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés.

Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

TUDOD HOL A LEGOLCSÓBB A BENZIN? ITT A VEZESS LISTÁJA ERRŐL. KATTINTS!