Közel 2 millió euró értékben találtak készpénzt találtak egy Spanyolországból Magyarországra tartó autós gépkocsiban elrejtve a franciaországi Perthusnál – közölte pénteken a francia vámhivatal. Több ezer euróbankjegyről van szó.

 

Az Audiban egyedül utazó 31 éves vállalkozót az spanyol határ közelében, az A9-es autópálya Perthus-i díjfizető kapujánál szombaton ellenőrizték a francia vámőrök.

 

Az I-télé francia hírtelevízió szerint a magát magyarnak mondó, de svéd személyi okmányokkal rendelkező autós Spanyolországból tartott Magyarországra, ahol állandó jelleggel él. A férfit őrizetbe vették, 10 ezer euró feletti készpénz “bejelentési kötelezettségének elmulasztásával”, valamint “vámügyi pénzmosással” és “bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással” gyanúsítják a francia hatóságok.

 

Az ellenőrzés során a vámhatóság 1 918 460 eurót, azaz nagyjából 598 millió forintnyi összeget talált a gépkocsi csomagtartójában, a hátsó lámpákat lefedő szövetanyag mögött és a pótkerék helyén.

A pénz egy átlátszó nejlonzacskóban és utazótáskában volt, amelyek 68 darab ötszáz eurós, 230 darab kétszáz eurós, 697 darab százeurós, 29 732 ötveneurós, 14 058 húszeurós és 100 darab tízeurós bankjegyet tartalmaztak.

 

Az összeg kétharmada annak, amit tavaly egész évben foglaltak le a spanyol-francia határon a vámellenőrök.