A közelgő Tokiói Autószalon az autóipar excentrikus mellékhajtásainak csodálatos tárháza: sehol máshol nem látunk ennyi, csak japán tudattal (de talán még azzal sem) értelmezhető járművet.

Vegyük a Honda Walkert, amely valójában egy fával és bőrrel burkolt luxusrobogó időseknek, amely képes egy helyben megfordulni, utasát pedig szélesvásznú infotainment központtal tartja éberen. A hagyományos robogós kezelőszerveket hatalmas nyomógombok helyettesítik; ezekkel nemcsak a (vélhetően elektromos) hajtásláncot és az erőátvitelt vezérelhetjük, hanem segélyhívó funkció is került a fedélzetre, illetve az ülést is kiforgathatjuk jobbra, balra – mennyivel stílusosabb ez, mint napjaink mozgássérült robogói.
Járásképes, de legalábbis állni tudó utasoknak fejlesztették ki a Wander Stand prototípust. A jármű két támaszkodó ülést kínál, kormány helyett a csípőmagasságban elhelyezett műszerfali polc közepén található joystickkel irányítható, a műszerfal pedig maga a szélvédő: a navigációs és egyéb információkat közvetlenül a külvilág képére vetíti rá a rendszer (kiterjesztett valóság).

Ja igen, fontos: a ‘wander’ szó jelentése vándorolni, nem tévesztendő össze a wonderrel, ami csodát jelent.