Az összes EU-tagnak vizsgálnia kell a dízeleket 1

Egyre több a papíron 3-4-5 litert fogyasztó autó, a kúton viszont 5-7-10 litereket tankolunk száza kilométerre. Miért nem valósul meg az ígéret?

Csütörtökön kiadott, a VW-botrányra reagáló közleményében a bizottság zéró toleranciát hirdetett a csalásra, és az uniós szabályok szigorú betartására szólított fel. Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a nemzeti hatóságok ellenőrizzék az Európában eladott járműveket, és győződjenek meg arról, hogy a károsanyag-kibocsátási normákat betartották-e a gyártók.
Az Európai Bizottság feladata, hogy meghatározza a kibocsátási küszöbértékeket és az ellenőrzés szabályait, de az engedélyezési tesztek lefolytatása nemzeti hatáskörben van. A brüsszeli bizottság hangsúlyozta, meg kell tudni, hogy Európában hány olyan jármű közlekedik, amelynek motorvezérlő programjába a csalást lehetővé tévő szoftvert telepítettek. Egyúttal jelezte, hogy napokon belül összeül az engedélyeket kiadó nemzeti hatóságok képviselőivel. 
Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januárjától ne laboratóriumi körülmények között vizsgálják az autókat, hanem a valós közlekedésnek megfelelő módon. Mindazonáltal még kell állapodni, hogy mi legyen akkor, ha jelentős elérést tapasztalnak a futópadon és a közúton mért károsanyag-kibocsátási értékek között.
A gépjárműveken Európában jelenleg alkalmazott NEDC (Új Európai Vezetési Ciklus) néven futó vizsgálategyüttes az 1970-es évek óta van érvényben. A teszt során az autó 20 perc alatt 11 kilométert tesz meg, 26 másodperc alatt gyorsul fel nulláról 50 kilométeres óránkénti sebességre, eközben sem a légkondicionáló, sem a fényszórók nem működnek, a hőmérséklet pedig 20 és 30 Celsius-fok közötti tartományban van.

FRISSÍTÉS

Ide tartozó információ, hogy a B8-as, 2014-től gyártott Vw Passatban valószínűleg már nem az inkriminált EA189-es kétliteres és 1,6-os dízelmotorok vannak. A motorkód segíthet eldönteni a kérdést: az EA189-nél modernebb, EA 288-as motorcsalád tagjainak kódjai:

1,6 TDI, 88 kW-120 LE motorkód: CVRB
2,0 110 kW-150 LE TDI motorkód: CRLB
2,0 140k-190 LE TDI motorkód: DDAA (ugyanez van 135 kW-184 lóerővel az A3-ban, a Leonban, az Octaviában és a Golfokban is)
2,0 176kW-239 LE TDI-Biturbo motorkód: CUAA