Megúszhatja a további elmarasztalást a General Motors abban a hírhedté vált visszahívási botrányban, amely a menet közben kioldásra, és így a motor lekapcsolására hajlamos gyújtászárak ügyében burjánzott el.

Az USA kormánya 900 millió dolláros (244 milliárd Ft) bírságot szabott ki a vállalatóriásra. Ezzel azonban akár vége is lehet a több halálos áldozatot követelő ügynek: amennyiben a vállalat a továbbiakban megfelelő jár el, 36 hónapra felfüggesztik az eljárást, majd végül ejthetik is a vádakat a konszern ellen.

A közelmúltban hasonló jellegű, ha nem is ilyen brutális léptékű hibára derült fény a Fordnál is: mintegy 433 ezer autóba hibás indítómodult építettek be, amely lehetővé teszi a motor indítását, de leállítani már nem lehet a kocsit. Mondjuk a GM botrány is kicsiben indult: először 800 ezer autót érintett, a szám végül 2,6 millióra duzzadt. 13 haláleset biztosan ehhez a hibához köthető.

A GM előzetesen 1,7 milliárd dollárra becsülte a hibajelenséggel kapcsolatos visszahívások és kártérítési kifizetések összegét. Az eddigi legmagasabb összegű bírságot, 1,2 milliárd dollárt a Toyota volt kénytelen kifizetni önmaguktól gyorsuló autói miatt.