Fél éve még hajszálon függött a sorsa, most pedig erősebb, mint valaha: Martin Winterkorn, aki a világon alighanem elsőként aratott győzelmet Ferdinand Piech felett, most bebiztosítani látszik pozícióját a világ (éppen most) legnagyobb autógyártójánál.

Mint emlékezetes, Piech, a VW igazgatótanácsának akkori elnökeként tavasszal megpróbált megszabadulni Winterkorntól, akiből szerinte hiányzott a tűz ahhoz, hogy valamikor az utódja lehessen. A bizottság azonban nem támogatta az addig teljhatalmúnak tekintett vezért, aki ezért le is mondott minden tisztségéről.

Winterkorn most biztos lehet abban, hogy amikor szeptember 25-én összeül a húsztagú igazgatótanács, hogy további sorsáról döntsenek, további 36 hónapra meghosszabbítják 2016 elején lejáró mandátumát.

Ráfér a stabilitás a VW-re: a 2015 első féléves adatai szerint a Toyotánál is nagyobb (igaz, épp csak) autógyártó konszernen belül megkezdődött az újraszervezés, az eddig homogén csoport négy jól elkülönülő klikkre bomlik, és megkezdődik a belső konkurencia.

Továbbra sincs ugyanakkor utódja Piechnek: helyén ideiglenesen Berthold Huber, a szakszervezetek egykori vezetője ül, ám megbízatása csupán átmeneti.