A 25 éves Colette Southern még két évvel ezelőtt vásárolt egy félhavi buszbérletet Birmingham városában, ám azóta sem használta a helyi tömegközlekedés szolgáltatásait. A napokban viszont úgy hozta az élet, hogy buszra kellett szállnia, és persze nem vett jegyet 2 font 20 pennyért (950 forintért) – hogy feledékenységből vagy szánt szándékkal, az történetünk szempontjából mindegy.

A lényeg, hogy elkapta az ellenőr, és meg is bírságolta – a szokásos 35 helyett 450 fontra (193 000 Ft). Az indoklás: mivel két éve lejárt a bérlete, feltételezhető, hogy azóta nap mint nap ingyen buszozik.

A nő természetesen nem fizette ki a helyszínen a bírságot, mire a helyi tömegközlekedési vállalat a gyakorlatnak megfelelően megháromszorozta azt: így most már 1300 fontot, mintegy 558 ezer forintot követelnek rajta. Pontosabban felajánlották neki, hogy fizessen nyolcszázat (343 000 Ft), és el van felejtve a dolog, de a fiatal nőnek ehhez sem volt kedve.

A közlekedési vállalat azzal védekezik, hogy az eljárás szabványos, sőt, a buszokon ki is van írva, hogy minél régebben járt le a bérlet, annál magasabb lesz a bírság.

Az ügynek egyelőre nincs megnyugtató lezárása, alighanem bíróságon intézik el a felek.