A rendőr szolgál és véd, nem pedig büntet, legalábbis így képzeljük el álmaink demokráciájában. Alighanem ez járt annak a philadelphiai (Pennsylvania állam, USA) rendőrnek is a fejében, aki kibúvót ajánlott egy szabálytalanul közlekedő autósnak – eddig rendben is volna, csakhogy rettentő rosszul sült el a dolog.

Matthew Zagursky rendőrtiszt kiszúrt egy lejárt forgalmival közlekedő autót, megállította, ám ahelyett, hogy a törvényi előírások szerint trélert hívott volna hozzá, előhúzott a zsebéből két jegyet, amelyek egy jótékonysági rendezvényre szóltak.

“Választhatnak: vagy megveszik a jegyeket, vagy lefoglalom az autójukat. Darabja tíz dollár” – mondta a sofőrnek és utasának. Azok kapva kaptak a lehetőségen, és összekotorták a pénzt. Eddigre azonban előkerült egy harmadik jegy is, így a rendőr már harminc dollárt követelt rajtuk. “Nincs bírság, már fizettek, támogatták a hozzám hasonló rendőröket” – tette hozzá.

“Na, és kivel megy a gálára?” – kérdezte ezután kedélyesen a rendőr a sofőrtől, aki hasonlóan vidám hangnemben válaszolt, utasára mutatva: “Inkább a barátnőmmel, mint ezzel a sráccal itt.”

“Jól teszi, még buzinak néznék magukat” – mondta erre a rendőr, majd a kocsi rózsaszín ablaktörlőjére mutatott: “Mi ez a buzeráns marhaság?”

Ezt már nem találta viccesnek a sofőr: “Mellrák, ember, a nagymamám miatt tettem ki.”

“Aha, küzdelem a mellrák ellen. Rendben van, de valahogy máshogy kellene, ez iszonyú buzis” – válaszolta erre a rendőr, majd útjára engedte az autósokat.

A beszélgetést rögzítő videofelvétel felkerült az internetre, majd onnan a helyi rendőrfőnök  irodájába, aki mélységesen elítélte beosztottja viselkedését. “Tíz éve szervezzük ezt a jótékonysági gálát, évente 55 ezer látogatónk van, de most először fordult elő, hogy valaki kényszer hatására vett volna rá jegyet.”