Mivel a jogosítványt elvileg könnyebb előállítani, mint at útlevelet, remélhetőleg nem kerül majd ahhoz hasonlóan 40 ezer forintba, ha 24 óra alatt szeretnénk egyet

Mivel a jogosítványt elvileg könnyebb előállítani, mint at útlevelet, remélhetőleg nem kerül majd ahhoz hasonlóan 40 ezer forintba, ha 24 óra alatt szeretnénk egyet

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden másodfokon, jogerősen a Pécsi Ítélőtábla a szekszárdi jogosítványügy több vádlottját. Az elítéltek között volt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) egykori ügyintézője és egy autósiskola vezetője.

Az elítéltek a bűncselekményt 2005 és 2008 között követték el. Az autósiskolák vezetői és a szakoktató rendszeresen külön pénzösszegeket kért vagy fogadott el a tanulóvezetőktől azért, hogy a sikeres vizsgákat elérjék a vizsgabiztosnál, aki az elméleti vizsgához nyújtott segítségért rendszerint 30 ezer, a forgalmi vizsgáért 5-10 ezer forintot kért. Az NKH ügyintézője 5 ezer forintért igazolta valótlanul az egészségügyi vizsgákat.

A bíróság az NKH volt alkalmazottját 17 rendbeli vesztegetés és 45 rendbeli közokirat-hamisítás miatt mondta ki bűnösnek, ezért másfél évi, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 128 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben – közölte az ítélőtábla az MTI-vel.

A vesztegetésben részt vett autósiskola vezetőjét két évi, felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, illetve négy évre eltiltotta a járművezető-oktatói foglalkozástól; egy szakoktatóra egy évi, felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, egyben két évre eltiltotta foglalkozásától.

Az ügy elsőrendű vádlottját, az NKH volt vizsgabiztosát a Szekszárdi Törvényszék már első fokon, jogerősen 44 rendbeli vesztegetés miatt két évi, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte, végleg eltiltotta foglalkozásától, és 925 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Egy másik autósiskola-vezető másfél éves, felfüggesztett börtönbüntetést, a vesztegető tanulóvezetők megrovást kaptak.