Egy nappal a katasztrófa után még mindig nem tudni, mi okozta a hatalmas robbanást a 15 milliós kínai nagyvárosban. Annyi bizonyos, hogy a kiterjedt raktárközpontban veszélyes vegyi anyagokat tároltak.

A robbanásról egy szemtanú azt nyilatkozta: pont ilyennek tanulták iskolában az atombomba robbanását. Mások arról számoltak be, hogy a légnyomás akváriumokat tört össze; a raktár egy kilométeres körzetében megperzselődtek a toronyházak, és számos ablak betört; a mintegy 700 sérült jelentős részét a szétrepülő üvegszilánkok sebezték meg.

Az alábbi videót (forrás: N.Y. Daily News) egy autó fedélzeti kamerája készítette: a gépkocsi éjfél körül szeretett volna bejutni a raktár területére, amikor bekövetkezett a kettős robbanás. Jól látható, ahogy a légnyomás törmelékkel borítja be a környéket.

A robbanás epicentruma közvetlen közelében autólerakat működött, ahol a hajóval a városba érkező gépkocsikat tárolták. Itt mintegy ezer jármű semmisült meg a lángokban.

A kezdeti tűzvészt állítólag megfékezték, ám a hatóságoknak újabb kihívással kell szembenézniük: állítólag szivárogni kezdett az a 700 tonna nátrium-cianid, amelyet a raktár területén tároltak, ezért most ennek a rendkívül mérgező anyagnak az eltávolítása és stabilizálása az egyik legfontosabb feladat.

Ezer autó pusztult el a tűzvészben 2 Tiencsin Kína egyik legfontosabb kikötővárosa, egyben az ország egyik legmodernebb városa, amelyet nagysebességű vasútvonal köt össze a 120 kilométerre fekvő Pekinggel.