Szándéknyilatkozatot írt alá a szlovák kormány és a Jaguar Land Rover egy Nyitrán létesítendő, új gyártóüzem potenciális alapításától.

A lépés fontos mérföldkő lehet a cégcsoport életében, hiszen a két márka típusai az eredeti brit gyártóbázisokon túltekintve a jövőben több külföldi országban, így északi szomszédunknál is készülhetnek.  

A brit jelenlétet már csak arculati okokból sem adhatja fel a cég, de ez soha nem is volt cél: az elmúlt fél évtizedben több mint 11 milliárd fontot invesztáltak, és több mint 16 ezer új munkahelyet teremtettek a szigetországban.


A Jaguar Land Rover már működtet gyártólétesítményt Kínában és Indiában; előbbi a Range Rover Evoque és Discovery Sport modelleket készíti a helyi piacra, utóbbi 2011 óta gyártja a Range Rover Evoque, valamint Jaguar XF és XJ típusokat.

A jelenleg építés alatt álló brazíliai üzem lesz a csoport első 100 százalékosan gyári tulajdonú, külföldi telepe; a Discovery Sportnak ad otthont. A mostani, szlovákiai tervek mellett egy további európai lokációban is gondolkodik a JLR: gyártási megállapodást írtak alá az ausztriai Magna Steyrrel.

A szlovákiai gyárról még nem hozott végleges döntést a Jaguar Land Rover, ám több jelölt után ez az egyetlen olyan helyszín, ahol elvégzik a megvalósíthatósági tanulmányt.