Évek óta arra kérjük a kutyatulajdonosokat és a magukat türtőztetni nem tudó járókelőket, hogy válasszák inkább az öntött vas tűzcsapokat, azokat legalább nem teszi tönkre a vizelet – mondta nem kis éllel Tyrone Jue, a San Franciscó-i közüzemi hivatal munkatársa, miután a héten csak centimétereken múlt, hogy egy ember halálát okozta egy pisitől korrodált, kidőlt lámpaoszlop.

A három emelet magas oszlop hétfőn kora reggel, fél hét körül adta meg magát az enyészetnek: a ráakasztott, nagyméretű reklámzászló súlya alatt tőben eltört, és egy, a lámpánál várakozó  autóra zuhant. Az oszlop a motorháztető tövét zúzta össze, csupán centiméterekkel kerülve el a szélvédőt, az utasteret. Szemtanúk szerint szélcsendes időben történt a baleset.

A vezetőnek az ijedségen kívül nem esett baja.

A San Franciscó-i városgazdálkodás éves szinten ötmillió dollárt (másfél milliárd forintot) költ a lámpaoszlopok karbantartására és cseréjére. A szakemberek régóta tisztában vannak azzal, hogy az öreg fémoszlopoknak nem tesz jót a vizelet; két év alatt ez a harmadik eset, hogy látszólag minden ok nélkül kidőlt egy oszlop.