Oszama bin Laden családjának a tulajdonába tartozott az a privát jet, amelynek pilótája elszámította magát landoláskor, és a leszállópálya helyett egy közeli ipari területen tette le a gépet. Ezzel önmagában nem is lett volna gond, bár a nagy sebesség miatt alighanem ennek is csúnya vége lett volna, ám a kérdéses helyen, Londontól mintegy 65 kilométerre, Hampshire-ben éppen autóaukciót szerveztek.

A hétmillió font (3 milliárd Ft) értékű Embraer Phenom 300 így sűrűn sorakozó gépkocsik közé csapódott. A balesetben a fedélzeten utazó három utas – állítólag az egykori Oszama Bin Laden mostohaanyja, féltestvére és annak férje -, valamint a pilóta életét vesztette.

Az aukció látogatói közül állítólag senki nem sérült meg, ami a felvételeket elnézve kész csoda. A brit sajtó úgy értesült, hogy az áldozatok között van Oszama bin Laden két családtagja is, akik a repülőn utaztak. A repülőgép a hírek szerint Milánóból érkezett; az utazás célja nem ismert. 

A The Daily Mail című lap azt írta szombaton a szaúdi médiára hivatkozva, hogy a világ egykoron első számú terroristájának tekintett, négy évvel ezelőtt megölt Oszama bin Laden mostohaanyja és lánytestvére is meghalt a balesetben. A brit hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség csak annyit közölt, hogy a gép fedélzetén tartózkodó három utas és a pilóta is szörnyethalt.
A brazíliai fejlesztésű Embraer Phenom 300-ból 2009 óta 177 darabot gyártottak. Az alaphelyzetben hat, de legfeljebb kilenc utas szállítására alkalmas repülőgép hatótávolsága 3650 km. A 15, 9 méter hosszú gépet két darab, egyenként 14,2 kN tolóerejű Pratt & Whitney Canada PW535E típusú hajtóművel szerelték fel, szárnyfesztávolsága 16,2 méter. A legnagyobb sebesség 834 km/óra.

A típusnak a mostani volt a második feljegyzett balesete. Tavaly szeptemberben egy Embraer Phenom 300 a texasi Conroe-ban lecsúszott a leszállópályáról; az utasokat nem szállító repülőgép pilótája és másodpilótája sérülés nélkül megúszták az incidenst.

Repülőgép zuhant az autópiacra, négy halott 2