Gigantikus kutatás-fejlesztési központok építését tervezi a BMW és az Audi, írja a német Automobilwoche.de. A hagyományos épületóriások helyett az Apple és a Google mintájára campus jellegű centrumokat felvázoló tervek több milliárd eurós beruházást képviselnek.


A BMW meglévő K+F központját szeretné bővíteni (l. látványterv jobbra), mégpedig nem kis léptékben: megvásárolták az annak közvetlen szomszédságában fekvő, 100 hektáros egykori katonai területet, ahol a hatósági engedélyek megszerzése után már jövőre megkezdődhet az építkezés. A tervek szerint az új központ mintegy 15 ezer új munkahelyet teremtene. Jelenleg mintegy 26 ezer embert foglalkoztatnak a BMW müncheni kutatás-fejlesztési tevékenységeinek keretében.

Az Audi sem adja alább: egy egykori olajfinomító helyén, 60 hektáron fognak építkezni; az Ingolstadt városával közös beruházás keretében 2019-re megnyitja kapuit az amerikai minta szerinti innovációs központ.

A dolgok jelenlegi állása szerint az alternatív hajtás (gázüzem, elektromos, hidrogén üzemanyagcella), illetve az autonóm közlekedés a két legfontosabb kutatási és fejlesztési terület az autóiparban. Utóbbi fejlesztése különösen helyigényes: a vezess.hu épp a napokban számolt be arról, hogy Michigan államban (USA) szellemvárost építettek, ahol robotautók róhatják tesztköreiket a kihalt utcákon.