Régóta spekulál már azon az IT-biznisz és az autóipar egyaránt: vajon rászánja-e magát az Apple, hogy kifejleszt és piacra dob egy autót. Ahogy a céget ismerjük, ha elszánja magát egy ilyen lépésre, alapjaiban rengetheti meg mindkét üzletágat. Hiszen a semmiből jött Tesla is hogy átformált egy csomó mindent, amit autózásról és infotainmentről a Model S érkeztéig gondoltunk! Képzeljük el ugyanezt a hatást attól a cégtől, amely az iPhone-nal radikálisan új irányba fordította a mobiltelefónia fejlődését, alig nyolc évvel ezelőtt.

Hogy pontosan milyen lehet az Apple autója, még nem tudjuk, sőt, abban sem vagyunk biztosak, hogy lesz ilyen autó egyáltalán. Mindenesetre az utóbbi napokban ismét elkezdtek terjedni a hírek arról, hogy a kaliforniai cég világméretű fejvadászatot rendezett autóipari szakemberekre, most pedig egy újabb hír miatt remeghet a lábuk egy kicsit a patinás autómárkáknak.

Az Apple másfél milliárd dollárral megnövelte kutatási-fejlesztési költségvetését a korábbi tervekhez képest. Pletykák szerint ez az összeg az új, valószínűleg elektromos hajtású autó kifejlesztéséhez kell. Az autóiparban ennyi pénzből már lehet egy-egy új modellt csinálni, bár előzetes tapasztalatok híján azért ennyi pénz még bérgyártásban sem túl sok egy forradalmi újdonság elkészítéséhez.

Lehetséges azonban, hogy nem idén jön majd ki az Apple autója, hanem további másfél milliárdok elköltése után mondjuk két év múlva. Már persze ha lesz ilyen autó egyáltalán.