Autók százezrei védtelenek a kiberbűnözőkkel szemben, állítja két amerikai hekker, Charlie Miller és Chris Valasek. Az ok: az egyre jobban elterjedő okostelefonos integráció.

A számítógépes szakemberek számítógépükről képesek voltak megállítani egy száguldó autó motorját, majd beleavatkoztak a kormányzásba, és működésképtelenné tették a fékberendezést. Az autó végül egy árokban kötött ki (nyitóképünkön.)

A két kiberbiztonsági szakember azt mondja, már évekkel ezelőtt figyelmeztették az autógyártókat a veszélyre, ám senki nem vette őket komolyan, ezért döntöttek a riasztó demonstráció mellett.

Az eltérítendő autót a Wired magazin beavatott technológiai szakújságírója vezette. A támadók először csak ártalmatlan csínyeket követtek el: teljesen felhangosították az audiorendszert, maximumra kapcsolták a klímát, ki-bekapcsolták az ablaktörlőket, és megjelenítették saját portréjukat a központ kijelzőn. Aztán elkezdődtek a komoly dolgok. A kutatók a távolból leállították a motort. “Jött mögöttem egy kamion, amikor elkezdtem lassulni. Hiába tapostam a gázt, egyáltalán nem gyorsultam” – mondta az újságíró.

A tapasztalatok szerint a Jeep termékei a legsebezhetőbbek (egy ilyen autót használtak a teszten is), de hasonló technológiákat alkalmazó gépkocsik százezrei bizonyulhatnak védtelennek.

A két hekker hamarosan megosztja a kódokat kollégáikkal, több szem többet lát alapon, addig is arra biztatják a fogyasztókat, hogy emeljék fel a szavukat a lustán reagáló autógyártók ellen. A Chrysler már ígéretet tett arra, hogy javít a UConnect kommunikációs rendszer védelmén, a gond azonban a többi gyártót is érintheti.

Forrás: Wired