Az 50 éves Alex McFarlane munkavezetőként dolgozik egy építkezésen, igazi küldetése azonban nem ez, hanem hogy bohócot csinál az igazságszolgáltatásból.

A férfi három hónap alatt hatszor követett el gyorshajtást, ráadásul nem kispályásakat: egyszer a megengedett 80 helyett 175-tel száguldott, egy másik alkalommal utasa még bele is vigyorgott a fényképezőgépbe, amint 80 helyett 130-cal húztak el a traffipax előtt.

Tavaly nyári produkcióját egy piros lámpán való áthajtással koronázta meg McFarlane úr, aki mindezért 42 büntetőpontot kapott. A brit törvények úgy rendelkeznek, hogy ha valaki három éven belül 12 pontot kap, fél évre be lehet vonni a jogosítványát. Ebben az esetben mégis akadálytalanul folytathatja az autóvezetést az illető. Azzal érvelt ugyanis, hogy jogosítvány nélkül elveszítené a munkáját, és nem tudná törleszteni adósságait.

A bíróság méltányosnak találta az érvelést, figyelmeztette a férfit, hogy a legapróbb újabb kihágás jogosítványának azonnali elvesztésével fog járni, majd 1070 font (470 000 Ft) bírság és perköltség megfizetésére kötelezte.

Nem vehetik el a jogsimat, mert nincs – mondta egy brit férfi a bíróságon. Tényleg.