A Hyundai július 21-én mutatja be azt a városi szabadidőjárművet, amely a Tucson alá betagozódva igyekszik minél több vásárlót elhappolni a Chevrolet Trax/Opel Mokka, Peugeot 2008, Dacia/Renault Duster elől.

Az autó a Creta nevet kapta, és elsőként Indiában lép színre, hogy onnan folytassa globális térhódítását, beleértve Európát is.

A várakozás nagy, hiszen értékes piaci szegmensről van szó, ugyanakkor meglepetésekre nem számítottunk, hiszen az autó egyes részletektől eltekintve megegyezik a Kínában már forgalmazott ix25 modellel.

Ezek a bizonyos egyedi részletek azonban jóval kisebb számúak, mint arra számítani lehetett: a modell a mellékelt kémfotók tanúsága szerint megőrzi a kínai kiadás vízszintes rácsokból álló, háromdimenziós hűtőmaszkját. Ez nem igazodik teljesen a márka Európában bevett formanyelvéhez, némiképp idegenül is hat egy Hyundai-on. A hatalmas ködfény sem europid megoldás, viszont rettentő jól néz ki, azt nem bánjuk.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az Európának szánt kivitelek markánsabb hűtőmaszkot kapnak majd. Arra, hogy ez kiderüljön, legalább a jövő év elejéig kell várnunk; egy hónap múlva ugyanis csak az indiai modellről rántja le a leplet a Hyundai.