A Handelsblatt német gazdasági napilap szerint hamarosan decentralizálják, és négy holding vállalattá bontják a Volkswagen-csoportot, írja az Automotive News Europe.

Az új struktúrában közös fedél alatt lesz a Volkswagen, a SEAT és a Škoda; a cégcsoport vezetője pedig az a Herbert Diess lesz, akit a BMW-től igazolt át a konszern. Rá vár az a rendkívül érzékeny feladat, hogy megoldja a németországi gyárak kiemelkedően magas működési költségeiből fakadó gazdaságossági problémákat.

Külön konglomerátumban folytatná működését az Audi és két leányvállalata, a Lamborghini és a motorkerékpárokat gyártó Ducati. Egy harmadik cég a luxusmárkákat, a Porschét, a Bentley-t és a Bugattit fogná össze, míg a negyedik holding a haszonjárműveket tömörítené, beleértve az MAN és Scania brandeket.

Az átszervezés véget vetne annak az üzleti elvnek, amelyet még az azóta távozott Ferdinand Piech vallott magáénak, és amely az egyes márkáknak viszonylagos függetlenséget adott, elősegítendő a cégcsoporton belüli versenyt.

A Handelsblatt állításait a Volkswagen illetékesei egyelőre nem kommentálták.