Akár élőben, akár filmen láttuk, tudjuk, hogy néz ki egy amerikai ballagás: a diákok egyesével felvonulnak a színpadra, teátrálisan átveszik az iskola igazgatójától a végzést igazoló oklevelet, majd a levegőbe repülnek a bojtos sapkák.

Omar Rodas családja és barátai különösen izgatottan várták ezt a pillanatot, mert a fiú az utolsó előtti pillanatban kezdte el komolyan venni az iskolát. Egész tavasszal különórákra járt, és végül az érettségihez közeledve sikeresen javított tanulmánya átlagán. Amikor azonban Omart szólították a pulpitushoz, a fiú nem volt sehol.

Mivel a rendezők azt kérték, a ballagók legyenek az ünnepség helyszínén másfél órával a kezdés előtt, a tinédzser kora reggel elköszönt családjától, és útnak indult. Reggel negyed nyolc sem volt még, amikor autója megcsúszott, kitért a forgalmi sávból, és nekiütközött egy nehéz teherjárműnek, majd mindkét gépkocsi eltalált egy terepjárót.

A fiú érettségi öltönyében ült a volán mögött. Mire a tűzoltók kiszabadították a roncsból, már nem élt. Szervezetében nem mutattak ki alkoholt.