Eredetileg úgy volt, az Alfa Romeo Spyder képében lényegül át a Mazda MX-5, ám miután Sergio Marchionne kijelentette, hogy Alfa kizárólag Európában készülhet, átpozicionálták a terméket a Fiathoz, pontosabban az Abarth-hoz.
Az eredeti koncepció azonban maradt: a futómű azonos lesz ugyan, ám a formaterv vadonatúj, és javarészt a két autó utastere is egyedi.
Ami szintén változatlan, az a modell észak-amerikai fókusza: bár eredetileg az Alfa feltámasztásának lett volna eszköze, a Fiat-Chrysler csoport nyilván minden eszközt megragad arra, hogy erősítse olasz ágazatának tengerentúli pozícióit.
Nem véletlen hát, hogy a 124 Spider várhatóan idén novemberben, Los Angelesben mutatkozik be. A hajtásláncokról egyelőre nem esett szó, ám ahogy a Mazdának, az egytonnás Fiatnak sem lesz szüksége hatalmas erőforrásokra: leginkább egy megnövelt teljesítményű 1.4 T-Jet motor jöhet számításba. Ugyanakkor Abarth verzió is lesz a kocsiból, izmosabb karosszériával, erősebb fékekkel és feszesebb felfüggesztéssel.