Ma reggel a napfényes Abu-Dzabiból rajtolt el az a repülőgép, amely a következő 5 hónap során 25 repült nap alatt megkerüli a Földet, tisztán napenergia felhasználásával.
A monacói Solar Impulse csapat repülőgépe közép-európai idő szerint 13 óra táján lép be az ománi légtérbe, mintegy 3600 méter magasságban, majd innen tovább emelkedik 5800 méterre, míg végül éjjel 11 óra körül fog megérkezni a légi expedíció első állomáshelyére, Maszkatba.
A repülőgép egy szárnyakra szerelt laboratórium, amelyet több mint száz partner és tanácsadó segítségével épített a Solar Impulse csapat nyolcvan elhivatott tagja. Az SI2 mindössze annyit nyom, mint egy kisebb autó, ugyanakkor szárnyfelülete meghaladja a Boeing 747-ét. Szárnyát több mint 17 000 darab napelem borítja; az ezekkel megtermelt áram segítségével 50-100 km/óra sebességgel képes repülni, legfeljebb 8500 méter magasan.
A két pilóta, Bertrand Piccard ötletgazda, valamint André Borschberg, a Solar Impulse alapító igazgatója egy 3,8 köbméteres, túlnyomásos fülkéből irányítja a repülőt, amely akkumulátorainak segítségével éjjel is képes repülni, egy huzamban akár több napon át. Erre szükség is lesz, amikor a Csendes-, illetve Atlanti-óceánon kell átkelniük: ezek az utak mintegy 120 órán át (azaz öt teljes napig) fognak tartani.