A januártól évi ötezer forintért vásárolható megyei autópálya-matrica egy hónapra eső díja alig több, mint 400 forint, ennyi pénzért pedig az agglomerációból munkába járók nem térnek át a településeken átvezető mellékutakra – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Ennél modernebb jelzésekből kellene több tucat


Az M0 autópálya déli szakaszát kivéve valamennyi autópálya és gyorsforgalmi út fizetős lesz a jövő év első napjától, a fizetési kötelezettség a városhatár végét jelző táblánál kezdődik – tette hozzá a helyettes államtitkár. Az M0 déli szakaszára olyan támogatási megállapodást kötött a kormány az unióval, hogy ott nem lehet pályadíjat szedni – indokolta a kivételt Csepreghy Nándor.

Az évi ötezer forintos megyei matrica a kormány szerint 37 980 forint megtakarítást jelent mindazoknak, akik – abban a nehezen elképzelhető helyzetben – eddig azért vásárolták meg az ország egész területére érvényes 42 980 forintos matricát, mert nem volt annál olcsóbb, hiába csak a megyén belül használták a gyorsforgalmi utakat – érvelt a helyettes államtitkár.

Aki például Budapesten lakik, de Fejér megyében dolgozik, annak két darab ötezer forintos megyei matricát kell vásárolnia, ő is olcsóbban veheti igénybe az autópályát, mint eddig – tette hozzá.

(Forrás: MTI)