A közúti akció során 1500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel egészen péntekig.

A környezetvédelmi szempontból jól karbantartottnak bizonyuló autók vezetői jelképes ajándékot, egy szivargyújtós USB-töltőt kapnak. A szennyező autók vezetőinek figyelmét felhívják a rendszeres karbantartás szükségességére, de büntetés nem lesz. Aki biztosan tudja, hogy az autója rendben van, a következő helyszíneken zsákolhatja be az ajándékot:

Ajándékot osztogatnak a heti razzián 1
Ajándékot osztogatnak a heti razzián 2

Ajándékot osztogatnak a heti razzián

Ajándékot osztogatnak a heti razzián

Ajándékot osztogatnak a heti razzián 5
Ajándékot osztogatnak a heti razzián 6
Fotó megosztása:
Ajándékot osztogatnak a heti razzián 7 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az ezredfordulón még csak a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a követelményeknek. Az elmúlt években tíz vizsgált autóból kilencnél már nem találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A látványos előrelépésnek köszönhetően a közlekedési szennyezés negyedével-ötödével csökkent, érdemben javult a levegőminőség a nagyvárosi övezetekben.

A statisztika szerint a budapesti gépjárműállomány fiatalabb és korszerűbb az országos átlagnál, ennek ellenére a legutóbbi ellenőrzések során arányaiban mégis éppen itt nem felelt meg a követelményeknek a legtöbb gépkocsi. Tavaly a fővárosban a vizsgált autók több mint 12 százalékánál, Debrecenben 10, Győrött kevesebb mint 5, Szegeden pedig 2 százalékánál jeleztek problémát a műszerek.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Zöld Autó Központja, az NFM felkérésére tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az európai mobilitási héthez kapcsolódó akciót, amelynek keretében tíz, közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsi dolgozik majd a négy nagyvárosban, naponta változó helyen, összesen több mint harminc helyszínen.